Aurinkolasien käyttö on kaikenikäisenä tärkeää, jotta silmät pysyvät suojattuina haitalliselta uv-säteilyltä. Liiallinen altistus uv-säteilylle vaikuttaa verkkokalvon ja linssin rakenteisiin haitallisesti niin, että harmaakaihin ja silmänpohjan ikärappeuman riski lisääntyy. Voimakkaalle valolle altistuminen voi aiheuttaa myös silmän sarveiskalvon vaurioitumisen; fotokeratiitin eli lumisokeuden. Aikuisten on syytä kiinnittää erityisesti huomiota myös lasten aurinkolaseihin, koska lapsen silmän linssi suodattaa vähemmän UV-säteilyä kuin aikuisten. Näin ollen verkkokalvon keskeisille alueille pääsee siten runsaasti haitallista valoa.

Kirkassilmästä ostetut aurinkolasit ovat optisesti laadukkaita. Tällöin linssit eivät vääristä eivätkä heikennä näöntarkkuutta. Aurinkolasien tarkoitus on auttaa näkemään kirkkaassa valossa paremmin, ei sumentaa tai pimentää näkymää. Usealle aurinkolasiostoksille saapuvalle aurinkolasien tuoman uv-suojan tärkeys on tuttu, mutta polarisaation käsite on vieraampi.

Polarisoidut linssit päästävät vain osan säteistä lävitseen, joko pystysuunnassa tai vaakasuunnassa. Toisin sanoen polarisoivat linssit poistavat tavallisen häikäisyn lisäksi myös toisen pinnan kautta, kuten märän tien, vedenpinnan tai lumen kautta tulevan häikäisyn. Näin on mahdollista nähdä entistä tarkemmin erittäin haastavissakin häikäisyolosuhteissa esimerkiksi autoiltaessa tai liikuttaessa vesillä.

Polarisaatio on mahdollista lisätä ominaisuutena myös omilla voimakkuuksilla tehtäviin aurinkolaseihin. Lisäksi polarisoivasta linssistä voidaan tehdä peilipintainen. Tämä ei ole ominaisuutena pelkästään muodikas, vaan tarkoituksena on heijastaa osa linssiin pintaan osuvista säteistä heti linssistä pois päin.

Linssien värin valintaa varten liikkeessä kokeillaan eri vaihtoehtoja. Perusvärit linsseissä ovat ruskea ja harmaa. Harmaat sävyt toistavat värit luonnollisina ja soveltuvat usein kirkkaisiin valo-olosuhteisiin. Ruskea linssiväri parantaa kontrastia, sekä kykyä erottaa rajapintoja toisistaan ja on siksi hyvin käytetty väri autoiluun ja maastossa liikkumiseen.